Het verhaal van Carice

De STEM(ming) van Carice

Bang voor de lijstjes

Het was weer volop in de media. De Bangalijst. Jonge meiden die door andere meisjes op lijsten worden gezet omdat ze jaloers zijn op een vriendje, schoenen of een nieuwe lipgloss. Want, hallo. Dit wordt echt niet door jongens gedaan. Meiden zijn vals, ze schelden elkaar uit voor hoer en tegenwoordig zetten ze het ook op internet. Toen ik nog een mini-Carice was, scholden we andere meiden uit voor stoephoer. Het woord ‘banga’, kenden we toen nog niet, maar het is synoniem voor slet. We schreven kwaadaardige dingen op briefjes en die hingen we op in de grote centrale hal van school. Het liefst met een foto erbij. Tegenwoordig gaat het wat efficiënter. Twintig meisjes die een tweet doorsturen dat iemand een sletje is en de hele dorpse gemeenschap is op de hoogte van jouw fictieve seksuele activiteiten in het afgelopen weekend.

De Bangalijst is een hype. Er is een meisje zo geschrokken van haar naam op zo’n lijstje dat ze zichzelf suïcideerde. Die causale verbanden van de media trek ik slecht. De kortzichtige, zwart-wit manier van berichtgeven verfoei ik. Ik ben zelf ook niet het meest genuanceerde typje, maar af en toe zou ik het zo fijn vinden dat er een middenweg wordt gevonden in de Bangaproblematiek. Maar het is in de Nederlandse media verbieden of negeren. We verzinnen allerlei fratsen om de kinderen te controleren, te straffen of hun mond te snoeren. Of we negeren het en over een paar weken is er weer iets anders dat onze aandacht opeist in de kranten en op twitter. Verborgen leed zie je toch niet. Laat die depressieve, verdrietige puber maar huilen in haar kussen met haar smart Phone in de hand geklemd.

Omdat ik weinig jongeren van die leeftijd in mijn omgeving heb rondlopen, besloot ik een forum te bezoeken waarin de suïcide van het meisje besproken werd. Natuurlijk waren er wat lompe, maar vooral kinderlijke reacties ‘ze-zal-het-er-wel-naar-gemaakt-hebben-want-waarom-word-je-anders-op-die-lijst-gezet’, maar het gros van de reacties was: ‘Dat gaat vast niet om zo’n lijstje. Dit was zeker niet het enige’.

Niet elke puber wordt op een Bangalijst gezet. Maar gelukkig pleegt ook niet elk jong meisje zelfmoord nadat ze zichzelf op zo’n walgelijk lijstje heeft teruggevonden. Misschien is het handig om eens in gesprek te gaan met die jongeren die niet lekker in hun vel zitten. Net buiten de boot vallen of een verrotte thuissituatie hebben. Ga met jongeren thee drinken, kletsen en verplaats je in dat wat hen bezig houdt.
Of zoals een vriendin laatst verbolgen en kort doch krachtig zei: ‘Hallo! Ga eens met die kinderen praten over seks!’.

« Vorige Column  |   Volgende Column »  | RSS feed Schrijf je in op de RSS feed

Wanneer je je abonneert op de RSS feed van tegek.nl / de column van Carice ontvang je automatisch de nieuwste column wanneer deze op de site is verschenen.