Het verhaal van Carice

De STEM(ming) van Carice

De voordelen van sporten

‘Hardlopers zijn doodlopers’, riep mijn moeder altijd. Of nou ja, ze riep het niet altijd. Dan zou ik wel een hele saaie moeder hebben. Ze riep het vooral als ik doorsloeg in mijn puberleven. Als ik me gestort had op een heel leuk vriendje waar ik mee wilde trouwen en naar Italië wilde vertrekken. Of als ik een vriendinnetje had leren kennen op de middelbare school die ik helemaal te gek vond. Ik wilde alleen nog maar met haar omgaan terwijl de rest van de wereld stom was.

Hardlopers zijn doodlopers.

Op zich heeft ze een punt, die moeder van mij. Maar nu wil ik, voor het eerst in een lange tijd (ik ga mijn moeder met de dag meer waarderen, begrijpt u), een kritische kanttekening plaatsen.

Het is niet altijd zo.

Hardlopen is namelijk heerlijk. Het is belangrijk voor Ons Soort Mensen. Mijn moeder vindt ‘gewoon wandelen en zwemmen’ ook al heel mooi. Natuurlijk is dat prachtig, maar als u het fysiek aankunt, moet u van mij hardlopen.

‘Ik moet niks’, zou u denken. Helemaal mee eens, ik moet ook nooit iets als ik het moet van iemand. Maar nu moet u het wel. Hardlopen is namelijk belangrijk voor iedereen. Het verbetert je conditie, je doorzettingsvermogen, je figuur, je longinhoud en je concentratievermogen. Verder werken je hart en bloedsomloop beter en het is goed tegen stress.

Andere leuke voordelen zijn dat hardlopen effectief is bij depressies en angsten. Tijdens het hardlopen komen er neurotransmitters vrij, die ervoor zorgen dat je weer zin krijgt in het leven. Zelf vind ik het ook heerlijk dat ik kan hardlopen wanneer ik wil. Het kost niets (ik ben begonnen op een paar oude gympen in het kader van: ‘eerst maar eens zien hoe het gaat’) en tijdens mijn rondje in het park flirt ik af en toe met andere leuke mensen – vaak mannen – die hardlopen. Er bestaat ook een naam voor: runningtherapie. Maar mocht u nu helemaal geen zin hebben om met zo’n rennend clubje mee te doen – net als ik – dan doet u het toch gewoon lekker zelf? Trek uw sportieve schoenen aan en ren.

Natuurlijk heb ik ook wel eens geen zin om te gaan. Vooral op een dag dat ik moe thuiskom van mijn werk en die middag teveel drop heb gegeten. Daar heb ik iets op gevonden. Ik trek gewoon mijn hardloopkleding aan en ga nog even op de bank mokken dat ik geen zin heb. Het is wel heel raar om niet te gaan rennen terwijl je wel zo bent aangekleed, dus dan ga ik toch. Als ik thuis kom, heb ik nooit spijt dat ik ben geweest. Dat is het frappante van dit verhaal.

Oke. Het werkt niet altijd. Maar wel vaak. En dat is genoeg. Want hardlopers zijn doodlopers.

« Vorige Column  |   Volgende Column »  | RSS feed Schrijf je in op de RSS feed

Wanneer je je abonneert op de RSS feed van tegek.nl / de column van Carice ontvang je automatisch de nieuwste column wanneer deze op de site is verschenen.