Het verhaal van Carice

De STEM(ming) van Carice

Minister Schippers in de war

Ontwrichtend en stigmatiserend. Zo noemt GGZ Nederland de maatregelen van minister Schippers. Er wordt ruim 600 miljoen bezuinigd op de Geestelijke Gezondheidszorg. En de meest stuitende maatregel is de eigen bijdrage voor patiënten die kan oplopen tot wel 425 euro per behandeling.
‘Je vindt je gezondheid belangrijk of niet’, zegt een vriendin met een goede baan terwijl ze een stukje sashimi in haar mond stopt. ‘Dat heb je er toch voor over?’
Natuurlijk. Gezondheid voor alles. Daarbij denk ik dat het voor minister Schippers ook niet gemakkelijk is. Overal moet bezuinigd worden en waar de minister ook voor kiest, overal gaan er mensen piepen. Toch een beetje jammer dat veel mensen met psychische problematiek sociaal economisch vaak al op extra achterstand staan omdat hun inkomen 30% lager is dan gemiddeld. Voor deze doelgroep kan 425 euro per behandeling net even teveel van het goede zijn. Want stel. Je moet kiezen. Schoolboeken voor je kinderen of een consult voor papa bij de psychiater?

Op het moment dat minister Schippers ervoor kiest 600 miljoen weg te halen bij de GGZ en haar beslissing onderbouwt met: ‘Mensen moeten hun psychische problemen zelf maar uitvogelen’, word ik een beetje nieuwsgierig naar hoe ze een dergelijk uitspraak kan doen en krijg ik zelfs heel even de indruk dat ze de Geestelijke Gezondheidszorg niet serieus neemt. Mijn psychische problemen zelf uitvogelen? Wim de Bie twittert hierover: ‘Hij liep naar de schuur op zoek naar de bijl’.

Volgens de minister moeten we alleen naar de dokter als je echt ziek bent. GGZ Nederland noemt deze maatregel asociaal. Zij zullen er alles aan doen om de snode plannen van minister Schippers te dwarsbomen. De torenhoge drempel die er bij veel mensen al is bij een eerste bezoek aan een psychiater, stijgt tot ongekende hoogten als we vanuit de politiek de boodschap krijgen dat we ons niet moeten aanstellen. Vogel het lekker zelf uit. Net nu ik geleerd heb op tijd aan de bel te trekken, dure opnames te voorkomen door medicatie bij te stellen of een gesprek te voeren met een psychiater.

Ik denk dat mijn psychiater best even tijd wil maken om minister Schippers bij te praten en haar uit te leggen dat de psychiatrie een serieus medisch specialisme is. Maar het is al oorlog tussen minister Schippers en de GGZ. Inmiddels mogen we nooit meer naar de psychiater terwijl heel Nederland in de war is.

« Vorige Column  |   Volgende Column »  | RSS feed Schrijf je in op de RSS feed

Wanneer je je abonneert op de RSS feed van tegek.nl / de column van Carice ontvang je automatisch de nieuwste column wanneer deze op de site is verschenen.